Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 szép, egész füstölt tahitótfalusi pisztráng (kb. 30 dkg/db)
- 2 db tojás
- majonéz vagy mascarpone sajt
- facsart citromlé
- őrölt bors (ha lehet frissen őrölt borsmalomból)
- só
- ecetes vagy tejszínes tormakrém
Elkészítés:
- A pisztráng bőrét távolítsuk el. Húsát fejtsük le a gerincről, bordákról, úgy, hogyha lehet, minél kevesebb szálka kerüljön a lefejtett húsba (ha marad benne szálka az sem gond, mert a daráló pépesíti majd és az íze sem rossz)
- Mechanikus, vagy elektromos darálóban (chopper) krémes állapotúvá daráljuk a lefejtett húst, úgy, hogy a szálkák is apró darabokra legyenek felvágva, pépesítve
- A 2 tojást keményre főzzük, (min 6-7 percig). Apróra daráljuk, hogy jól elegyíthető legyen majd a krémes állagú hússal
- Ezután tetszés szerinti mennyiségben, folyamatos kóstolás mellet hozzáadjuk a húshoz a mascarponét, vagy a majonézt.
- Ehhez aztán hozzákeverjük az apróra vágott, darált tojást és kisebb gerezd citrom levét (lehet többet is, ki hogyan szereti)
- Mindent összekevrünk, úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el az összetevők és így egy homogenizált krémet kapunk a végén
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl folyékony állaga a krémnek, textúrája legyen olyan, hogy kenyérre, pirítósra lehessen kenni.
Lassan adagoljuk a majonézt, folyamatosan ellenőrizve a krém állagát.
Végül sóval, borssal ízesítsük – ízlés szerint, folyamatos kóstolás mellett- és keverjük bele ezeket is a pástétomba .
Végül lehet adni hozzá (nem kötelező) egy kis ecetes vagy tejszínes tormakrémet is
Rendkívűl finom, könnyű és tápláló ínyencséget készítünk ily módon, amit baguettre, fehér kenyérre, pirítósra kenve fogyaszthatunk és citromkarikával, citromdarabbal díszithetünk.
Ízletes snack és vendégváró.
Jó étvágyat hozzá!